Cappelens AtlasNynorskSkriv ut

Svar på spørsmålene til "Å bruke et kart" på side 17 i atlaset

Å bruke et kart i målestokk
1 : 800 000

Lokalisering, størrelse og avstander

 1. Fylket Vestfold ligger ved kysten.
 2. Nabofylkene til Vestfold heter Buskerud og Telemark. Ute i fjorden grenser Vestfold til Østfold, så det regnes også som et nabofylke.
 3. Vestfold ligger øst og sør i Norge. Det ligger i landsdelen Østlandet, så den østlige beliggenheten er mest framtredende.
 4. Når målestokken er 1 : 800 000, betyr det at 1 cm på kartet tilsvarer 8 km i virkeligheten.
 5. Når vi måler Vestfold nord–sør med cm-mål, får vi ca. 10 cm. Det betyr at fylket er ca. 80 km nord–sør. Tilsvarende måling øst–vest gir ca.5,5 cm. Øst–vest er avstanden ca. 44 km.

 

Naturforholdene – storformer

 1. Vi kan se at tre farger dominerer på kartet over Vestfold. Det er rødt, gult og grønt. I tillegg er det blått langs kysten. Det betyr at vi finner by- eller tettstedslandskap, jordbrukslandskap, skoglandskap og kystlandskap i fylket.
 2. Den største elva er Lågen (Numedalslågen) som kommer inn i fylket ved Hvittingfoss, renner i sør-østlig retning og munner ut i fjorden ved Larvik.
 3. Ingen andre elver enn Lågen er navnsatt på kartet. Der betyr at andre elver i fylket regnes for mindre elver.
 4. Farrisvatnet og Eikeren er de to innsjøene som har fått navn på kartet. De andre innsjøene finner vi navn på hvis vi går til et mer lokalt kart med større målestokk. Det er ikke slike kart i Cappelens barnetrinnsatlas. Ved Hof ligger Vikevatnet. Sør for Gullhaug ligger Holmsvatnet. Ved Borre ligger Borrevannet. Og sør for Kodal ligger Goksjø.
 5. Høyeste punkt i fylket er Skibergfjell, 632 moh.
 6. I nord er kysten i Vestfold ganske jevn uten innbuktninger og uten mange øyer. Lengre sør er kysten preget av større og mindre øyer og mange fjordarmer inn fra Oslofjorden.

 

Det mennesker har skapt

 1. I Vestfold finnes følgende større steder med mer enn 15 000 innbyggere: Horten, Tønsberg, Sandefjord og Larvik. Hvis vi regner steder med 3000–15 000 innbyggere også til større steder, må vi føye til Svelvik, Holmestrand, Vear og Stavern.
 2. Det går en Europavei (E18) tvers gjennom fylket fra nord til sør. Riksveier er det flere av. En går mellom Larvik og Hvittingfoss. Andre mellom Larvik og Helgeroa, mellom Larvik og Svarstad, mellom Sandefjord og Andebu og mellom Tønsberg og Hof. I tillegg finnes kortere riksveistrekninger mellom forskjellige steder i fylket.
 3. Jernbanen passerer følgende steder fra nord til sør: Sande, Holmestrand, Skoppum, Horten, Barkåker, Tønsberg, Vear, Melsomvik, Sandefjord, Larvik.
 4. Flyplassen i fylket heter Torp.


Å bruke et kart i målestokk
1 : 15 millioner

 1. Thailand ligger i verdensdelen Asia.
 2. Thailand grenser til Myanmar (Burma), Laos, Kambodsja og Malaysia.
 3. Thailand ligger ganske langt sør, ikke så langt fra ekvator. På kartet kan vi se at breddegradene 10 og 15 går gjennom landet.
 4. Hovedstaden i landet heter BANGKOK. Navn på hovedsteder er skrevet med store bokstaver.
 5. Avstanden fra Bangkok til grensen sør er ca. 5,5 cm i luftlinje. På kart med denne målestokken tilsvarer 1 cm på kartet 150 km i virkeligheten. Da blir avstanden ca. 825 km. Nordover er det nesten like langt. Vi måler 5 cm som tilsvarer 750 km.
 6. Havområdet vest for Thailand heter Andamansjøen. 
 7. Høyeste fjell i Thailand er Doi Inthanon, 2595 moh. 
 8. Fjellet ligger nord i Thailand, ikke langt fra byen Chiang Mai.
 9. Den nest største byen i Thailand er Nonthaburi. Andre større byer er Chiang Mai, Khon Kaen, Nakhon Sawan, Nakhon Ratchasima og Hat Yai.
 10. Fargene blått, gult, grønt og fjelltegning (relieff) i det grønne beskriver landskap i Thailand. Kystlandskapet er velkjent fra feriebrosjyrer. Gult er jordbrukslandskap, grønt skoglandskap og fjelltegningene forteller om ås- eller fjellandskap. Thailand har mye jordbruksland og mye skog.
 11. Kartet forteller om lange kyster med mange øyer. Slike områder er populære for bade- og ferieliv. Men også fjell- og skogområder med liten befolkning har blitt populære feriemål. Kartet viser også at Thailand ligger nær ekvator og derfor har et varmt klima som mange foretrekker i ferien.